Înapoi la toate plantele medicinale
Descriere
Afinul creşte şi se dezvoltă în zona de munte (îl întâlneşti în special în zone cu temperatură moderată şi umiditate crescută) şi îl recunoşti în principiu după fructele mici, de culoare închisă (albastru spre negru).
În scopuri terapeutice se folosesc atât frunzele de afin cât şi fructele: primele dintre acestea se strâng pentru uz începând cu sfârşitul lunii iunie până în luna septembrie, iar fructele – foarte gustoase mai ales când sunt preparate sub formă de gem sau suc – se culeg în perioada iulie – august, chiar septembrie în locuri mai umbrite.
Compozitie
Fructele de afin au în compoziţia lor substanţe antibacteriene şi antiseptice şi, foarte important, un echivalent vegetal al insulinei. Sărurile de calciu, potasiu, sodiu, magneziu, vitaminele precum A, C, B1, B2 şi proteinele conţinute în fructul gustos de afin (chiar şi după ce fructele sunt uscate) transformă acest semiarbust într-un medicament natural miraculos pentru sănătatea ta.
Actiune
Frunzele:
Încearcă frunzele de afin sub formă de antibiotic natural, mai ales când te confrunţi cu infecţii ale tractului urinar.
Aceleaşi frunze pot regla dezechilibre ale sistemului circulator – în cazul tulburărilor cerebrale acţionează prin scăderea gradului de permeabilitate şi creşterea rezistenţei capilare.
Administrate în tratamentul diabetului şi al bolilor hepatice, frunzele de afin conţin flavonoide care protejează pereţii vasculari şi tratează sau previn apariţia varicelor, a bolilor reumatismale, a crizelor articulare dureroase (gută).
Au, de asemenea, efect antioxidant şi de absorbţie a radiaţiile UV.
Fructele:
Relaţia ta cu afinul trebuie să fie una specială – tu îi acorzi atenţia cuvenită, iar el îţi tratează afecţiuni la care poate nici nu te-ai gândit pănă acum. În primul rând, compoziţia frunzelor este armonios concepută pentru a contracta ţesuturile organismului, ceea ce-l face folositor pentru combaterea secreţiilor organice exagerate (diaree). Aceeaşi acţiune pozitivă o manifestă şi pentru inflamaţia acută sau cronică a intestinului subţire şi a celui gros (enterecolită), hemoroizi, cistite (inflamaţii ale vezicii urinare în urma unei infecţii).
Tulburările de vedere (oboseală oculară, vedere nocturnă) sau inflamaţii la nivelul aparatului respirator, asteroscleroza (cum ar fi angina pectorală, cardiopatie ischemică, infarct miocardic, accident vascular cerebral) şi afecţiunile sistemului digestiv pot fi prevenite şi chiar tratate prin consumul constant al fructelor de afin.
Atât fructele cât şi frunzele arbustului numit afin reduc nivelul de zahăr din organism (efect hipoglicemiant) şi au fost recent atestate ca fiind prielnice în lupta împotriva bolii Alzheimer
Datorită acţiunii astringente şi antiseptice, fructele proaspete se mai folosesc sub forma de comprese din suc proaspăt pentru tenul cu acnee, furunculoza sau diverse infectii ale pielii.
Indicatii terapeutice
Afinele sunt recomandate pentru infecţii urinare, indigestie, gută, infecţii gastrointestinale, diabet, diaree, bronşită, tuse convulsivă, enterite (inflamaţii ale mucoassei intestinale), colibaciloza (boală infecţioasă provocată de tipuri patogene de colibacili şi care se manifestă prin diaree, febră, lipsa poftei de mâncare), dizenterie (boală infecţioasă contagioasă care se manifestă prin dureri abdominale, ulceraţii intestinale violente şi diaree cu sânge), febră tifoidă, psoriazis (boală a pielii caracterizată de cojirea epidermei în diverse regiuni ale pielii), faringite, stomatite, hepatite, obezitate, ateroscleroză, tonifiere organism persoane de vârtsa a – III – a, copii sau adolecenţi.
Administrare:
– Uz intern
Administratea afinelor este un proces relativ simplu care nu-ţi va ocupa nici prea mult timp şi nu-ţi va consuma nici prea multă energie. De cele mai multe ori se prepară sub formă de ceaiuri sau infuzii – laşi la infuzat 1 cană de apă fierbinte cu o linguriţă cu vârf de fructe uscate şi-sau frunze, apoi strecori. Se beau în medie 2 căni pe zi.
Din fructele uscate se prepară ceaiul antidiareic la care evident se pot adauga şi frunze de mentă.
Poţi consuma fructele şi proaspete sau transformate în suc natural consumate dimineaţa, pe stomacul gol, timp de 4 – 5 zile.
O altă variantă de preparare este terciul de afine: fierbi 2 linguri fructe de afin proaspete în 0.5 litri de apă timp de 30 de minute (diaree, infecţii urinare, cistite, diabet, reumatism).
Dacă te confrunţi cu eczeme sau cuperoze (înroşirea intermitentă a pielii ce duce la apariţia unor bubiţe roşii, dure) ţine la macerat timp de 6 ore două linguri de frunze de afin, după care poţi bea câte 2 căni pe zi.
Tinctura din fructe zdrobite (se pot pune şi frunze proaspete): pui într-un vas 30% fructe, restul alcool de 60 grade şi se lasă la macerat 2-3 săptămâni, apoi se strecoară şi se consumă de 3 ori/zi câte 15-30 picături, iar în situaţii mai grave se administrază de 3 ori pe zi câte o lingură dizolvată într-un pahar cu apă (diabet, infecţii urinare, afecţiuni oftalmologice, afecţiuni dermatologice.
Un alt produs ce poate fi obţinut din afine – consumat, poate, cu ceva mai multă plăcere este vinul tonic din afine: pentru un litru de vin se utilizează 300 gr. de fructe proaspete zdrobite, se lasă la macerat 8 zile – într-un mediu foarte slab luminat – la temperatura camerei, se agită în fiecare zi, de mai multe ori, apoi se strecoară şi se consuma câte 1-2 linguri înainte de mesele principale (tonic general, stimuleaza apetitul).
– Uz extern:
În cazuri precum faringite, stomatite si afte este recomadat să faci gargară cu suc sau tinctură de afine diluată.
În caz de arsuri, micoze, eczeme, răni sângerânde şi unele boli de piele se pot aplica comprese cu frunze de afin sau terciul din afine proaspete;
Sunt recomandate şi clismele cu infuzie de afine, pentru combaterea hemoroizilor.
În cosmetică
Datorită efectului astringent pe care îl pot avea, afinele sunt folosite şi ca tratamente cosmetice pentru ten: măştile din pulpă sau din sucul de afine scad intensitatea secreţiilor, modifică Ph-ul pielii, stopând înmulţirea microbilor.
Pentru cuperoză (înroşirea tenului) prepară un ceai (4 linguri de frunze mărunţite la 25 ml de apă dată în clocot), după care aplici şi ulei de ricin cald pe zonele afectate. Repetă tratamentul natural de 2 ori pe zi.
Afin (Vaccinium myrtillus) - plantă medicinală
Afin (Vaccinium myrtillus) - care sunt proprietățile pentru sănătate, indicațiile terapeutice, modul de administrare, precauțiile și contraindicațiile, precum și remedii și tratamente naturiste..
Descriere
Afinul creşte şi se dezvoltă în zona de munte (îl întâlneşti în special în zone cu temperatură moderată şi umiditate crescută) şi îl recunoşti în principiu după fructele mici, de culoare închisă (albastru spre negru).
În scopuri terapeutice se folosesc atât frunzele de afin cât şi fructele: primele dintre acestea se strâng pentru uz începând cu sfârşitul lunii iunie până în luna septembrie, iar fructele – foarte gustoase mai ales când sunt preparate sub formă de gem sau suc – se culeg în perioada iulie – august, chiar septembrie în locuri mai umbrite.
Compozitie
Fructele de afin au în compoziţia lor substanţe antibacteriene şi antiseptice şi, foarte important, un echivalent vegetal al insulinei. Sărurile de calciu, potasiu, sodiu, magneziu, vitaminele precum A, C, B1, B2 şi proteinele conţinute în fructul gustos de afin (chiar şi după ce fructele sunt uscate) transformă acest semiarbust într-un medicament natural miraculos pentru sănătatea ta.
Actiune
Frunzele:
Încearcă frunzele de afin sub formă de antibiotic natural, mai ales când te confrunţi cu infecţii ale tractului urinar.
Aceleaşi frunze pot regla dezechilibre ale sistemului circulator – în cazul tulburărilor cerebrale acţionează prin scăderea gradului de permeabilitate şi creşterea rezistenţei capilare.
Administrate în tratamentul diabetului şi al bolilor hepatice, frunzele de afin conţin flavonoide care protejează pereţii vasculari şi tratează sau previn apariţia varicelor, a bolilor reumatismale, a crizelor articulare dureroase (gută).
Au, de asemenea, efect antioxidant şi de absorbţie a radiaţiile UV.
Fructele:
Relaţia ta cu afinul trebuie să fie una specială – tu îi acorzi atenţia cuvenită, iar el îţi tratează afecţiuni la care poate nici nu te-ai gândit pănă acum. În primul rând, compoziţia frunzelor este armonios concepută pentru a contracta ţesuturile organismului, ceea ce-l face folositor pentru combaterea secreţiilor organice exagerate (diaree). Aceeaşi acţiune pozitivă o manifestă şi pentru inflamaţia acută sau cronică a intestinului subţire şi a celui gros (enterecolită), hemoroizi, cistite (inflamaţii ale vezicii urinare în urma unei infecţii).
Tulburările de vedere (oboseală oculară, vedere nocturnă) sau inflamaţii la nivelul aparatului respirator, asteroscleroza (cum ar fi angina pectorală, cardiopatie ischemică, infarct miocardic, accident vascular cerebral) şi afecţiunile sistemului digestiv pot fi prevenite şi chiar tratate prin consumul constant al fructelor de afin.
Atât fructele cât şi frunzele arbustului numit afin reduc nivelul de zahăr din organism (efect hipoglicemiant) şi au fost recent atestate ca fiind prielnice în lupta împotriva bolii Alzheimer
Datorită acţiunii astringente şi antiseptice, fructele proaspete se mai folosesc sub forma de comprese din suc proaspăt pentru tenul cu acnee, furunculoza sau diverse infectii ale pielii.
Indicatii terapeutice
Afinele sunt recomandate pentru infecţii urinare, indigestie, gută, infecţii gastrointestinale, diabet, diaree, bronşită, tuse convulsivă, enterite (inflamaţii ale mucoassei intestinale), colibaciloza (boală infecţioasă provocată de tipuri patogene de colibacili şi care se manifestă prin diaree, febră, lipsa poftei de mâncare), dizenterie (boală infecţioasă contagioasă care se manifestă prin dureri abdominale, ulceraţii intestinale violente şi diaree cu sânge), febră tifoidă, psoriazis (boală a pielii caracterizată de cojirea epidermei în diverse regiuni ale pielii), faringite, stomatite, hepatite, obezitate, ateroscleroză, tonifiere organism persoane de vârtsa a – III – a, copii sau adolecenţi.
Administrare:
– Uz intern
Administratea afinelor este un proces relativ simplu care nu-ţi va ocupa nici prea mult timp şi nu-ţi va consuma nici prea multă energie. De cele mai multe ori se prepară sub formă de ceaiuri sau infuzii – laşi la infuzat 1 cană de apă fierbinte cu o linguriţă cu vârf de fructe uscate şi-sau frunze, apoi strecori. Se beau în medie 2 căni pe zi.
Din fructele uscate se prepară ceaiul antidiareic la care evident se pot adauga şi frunze de mentă.
Poţi consuma fructele şi proaspete sau transformate în suc natural consumate dimineaţa, pe stomacul gol, timp de 4 – 5 zile.
O altă variantă de preparare este terciul de afine: fierbi 2 linguri fructe de afin proaspete în 0.5 litri de apă timp de 30 de minute (diaree, infecţii urinare, cistite, diabet, reumatism).
Dacă te confrunţi cu eczeme sau cuperoze (înroşirea intermitentă a pielii ce duce la apariţia unor bubiţe roşii, dure) ţine la macerat timp de 6 ore două linguri de frunze de afin, după care poţi bea câte 2 căni pe zi.
Tinctura din fructe zdrobite (se pot pune şi frunze proaspete): pui într-un vas 30% fructe, restul alcool de 60 grade şi se lasă la macerat 2-3 săptămâni, apoi se strecoară şi se consumă de 3 ori/zi câte 15-30 picături, iar în situaţii mai grave se administrază de 3 ori pe zi câte o lingură dizolvată într-un pahar cu apă (diabet, infecţii urinare, afecţiuni oftalmologice, afecţiuni dermatologice.
Un alt produs ce poate fi obţinut din afine – consumat, poate, cu ceva mai multă plăcere este vinul tonic din afine: pentru un litru de vin se utilizează 300 gr. de fructe proaspete zdrobite, se lasă la macerat 8 zile – într-un mediu foarte slab luminat – la temperatura camerei, se agită în fiecare zi, de mai multe ori, apoi se strecoară şi se consuma câte 1-2 linguri înainte de mesele principale (tonic general, stimuleaza apetitul).
– Uz extern:
În cazuri precum faringite, stomatite si afte este recomadat să faci gargară cu suc sau tinctură de afine diluată.
În caz de arsuri, micoze, eczeme, răni sângerânde şi unele boli de piele se pot aplica comprese cu frunze de afin sau terciul din afine proaspete;
Sunt recomandate şi clismele cu infuzie de afine, pentru combaterea hemoroizilor.
În cosmetică
Datorită efectului astringent pe care îl pot avea, afinele sunt folosite şi ca tratamente cosmetice pentru ten: măştile din pulpă sau din sucul de afine scad intensitatea secreţiilor, modifică Ph-ul pielii, stopând înmulţirea microbilor.
Pentru cuperoză (înroşirea tenului) prepară un ceai (4 linguri de frunze mărunţite la 25 ml de apă dată în clocot), după care aplici şi ulei de ricin cald pe zonele afectate. Repetă tratamentul natural de 2 ori pe zi.
Distribuie
Rețete noi

Waffles cu iaurt și fructe
MIC-DEJUNSavurează un mic dejun delicios și sănătos cu waffles pufoase, servite cu iaurt grecesc și fructe proaspete. O rețetă rapidă și ușor de făcut, perfectă pentru toată familia!
dulceoua
Tort de morcovi
DESERTDescoperă deliciosul tort de morcovi, o prăjitură ușor de preparat, umedă și aromată, perfectă pentru orice ocazie. Află rețeta pas cu pas!
dulceretete-rapide
Toast cu Ricotta și ciuperci
MIC-DEJUNToastul cu Ricotta și ciuperci este o rețetă simplă și rapidă, perfectă pentru un mic-dejun sănătos sau o gustare delicioasă.
branzalegume
Terci de ovaz cu miere, nuci și banană
MIC-DEJUNTerciul de ovăz cu miere, nuci și banană este un mic dejun sănătos, gustos și sățios, ideal pentru a începe ziua în forță.
dulcefructe
Șnițel crocant cu cartofi wedges
PRÂNZȘnițelul crocant cu cartofi wedges este un preparat delicios și ușor de realizat, perfect pentru un prânz în familie sau cu prietenii. Află cum să preparei această rețetă simplă!
puicarne
Smoothie cu banane și lapte de migdale
MIC-DEJUNSmoothie-ul cu banane și lapte de migdale este o băutură delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru mic dejun sau gustare. Încearcă această rețetă simplă și rapidă!
bauturidulce
Salată cu couscous și legume
PRÂNZSalata cu couscous și legume este un preparat light, sănătos și plin de prospețime, perfect pentru prânzuri rapide sau mese de vară.
legumeretete-rapide
Ruladă cu gem și vanilie
DESERTRulada cu gem și vanilie este un desert aerat și delicios, perfect pentru orice ocazie. Un preparat simplu și rapid de realizat, ideal pentru a încheia o masă cu stil.
dulceretete-rapide
Ratatouille
PRÂNZRatatouille este un preparat mediteranean delicios, plin de legume proaspete și arome. Află cum să prepari acest fel de mâncare sănătos și gustos.
legumevegetarian
Plăcintă cu somon și sparanghel
CINĂPlăcinta cu somon și sparanghel este un preparat delicios, perfect pentru prânz sau cină. Află cum să prepari o plăcintă cu umplutură sănătoasă și gustoasă.
pestecarne
Piept de pui la grătar cu orez
PRÂNZPiept de pui la grătar cu orez este o rețetă simplă și gustoasă, perfectă pentru prânz, plină de proteine și arome.
puicarne
Pâine prăjită cu ouă fierte și avocado
MIC-DEJUNPâine prăjită cu ouă fierte și avocado este o rețetă simplă și sănătoasă, perfectă pentru un mic-dejun plin de energie. Descoperă cum să prepari acest deliciu rapid și gustos.
oualegume
Pâine împletită
MIC-DEJUNPâinea împletită este o rețetă simplă și delicioasă, perfectă pentru mic-dejun sau ca garnitură la mesele de familie. Află cum să prepari această pâine pufoasă și aromată!
retete-rapidepaine
Ouă poșate cu avocado
MIC-DEJUNOuă poșate cu avocado este un mic dejun sănătos și delicios, ideal pentru a începe ziua cu energie. Află cum să prepari acest preparat ușor și rapid.
ouaavocado
Omletă cu legume și brânză feta
MIC-DEJUNDescoperă rețeta simplă și rapidă pentru o omletă delicioasă cu legume proaspete și brânză feta, perfectă pentru un mic-dejun sănătos.
oualegume
Guacamole
GUSTAREGuacamole este un sos cremos din avocado, perfect pentru a fi servit ca gustare sau aperitiv. Află cum să-l prepari ușor și rapid acasă!
avocadoaperitiv
Tocăniță cu năut
PRÂNZTocănița cu năut este un preparat gustos și sănătos, ideal pentru mesele în familie. Află cum să o prepari cu legume proaspete și condimente aromate.
legumeretete-rapide
Tartă cu vanilie și căpșuni
DESERTTarta cu vanilie și căpșuni este un desert delicios, perfect pentru a impresiona la orice masă. Descoperă rețeta simplă pentru o tartă cremoasă, cu un gust fresh de căpșuni.
dulceprajitura
Tăiței de orez cu legume
CINĂTăițeii de orez cu legume sunt un preparat ușor și sănătos, perfect pentru prânz sau cină. Află cum să îți pregătești această rețetă rapidă și gustoasă!
legumeretete-rapide
Supă de roșii
PRÂNZSupă de roșii delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru o masă ușoară în orice moment al zilei. Învățați cum să o preparați din ingredientele proaspete.
legumeretete-rapide
Supă de linte
PRÂNZSupă de linte este un preparat sănătos, plin de proteine și fibre, ideal pentru prânzuri ușoare și nutritive.
legumesupa
Supă cremă de dovleac
PRÂNZSupă cremă de dovleac este o alegere minunată pentru o masă reconfortantă, plină de arome și nutrienți. Descoperă rețeta simplă pentru a obține o supă fină și delicioasă.
legumesupa
Supă cremă de broccoli
PRÂNZSupă cremă de broccoli este un preparat sănătos și delicios, perfect pentru prânz. Află cum să prepari o supă cremoasă și plină de nutrienți.
legumeretete-rapide
Somon la grătar cu salată
CINĂSomonul la grătar este o rețetă sănătoasă și rapidă, perfectă pentru prânz. Servește-l alături de o salată proaspătă pentru o masă echilibrată și delicioasă.
pestesalata
Sandviș cu cașcaval și șuncă
GUSTARESandvișul cu cașcaval și șuncă este o gustare rapidă, delicioasă și sățioasă, perfectă pentru prânz sau o masă ușoară.
carnebranzaBloguri noi

Creierul este împărțit în trei părți?
Explorați cele trei părți esențiale ale creierului uman: paleocortex, neocortex și limbic cortex, și cum influențează comportamentul nostru.

De ce zâmbetul poate fi contagios?
Află de ce zâmbetul este contagios și cum influențează starea de spirit, sănătatea și relațiile noastre sociale.

De ce ne este foame mai des când e frig?
Descoperă de ce ne este foame mai des în timpul iernii și cum putem gestiona acest fenomen prin alegeri alimentare sănătoase.

Beneficiile Creatinei
Descoperă beneficiile creatinei pentru performanța fizică, creșterea masei musculare, funcția cognitivă și recuperarea post-antrenament.

Beneficiile spirulinei
Află beneficiile spirulinei pentru imunitate, energie, sănătatea cardiovasculară și detoxifiere. Descoperă cum să o integrezi în dieta ta zilnică.

Beneficiile și proprietățile cătinei
Descoperă beneficiile și proprietățile cătinei pentru sănătate. Află cum să o consumi corect și ce avantaje oferă această plantă miraculoasă.

Sănătatea emoțională a copilului de azi
Află cum să sprijini sănătatea emoțională a copilului tău. Descoperă sfaturi practice, factori de influență și resurse utile pentru o dezvoltare echilibrată.

Ce este sănătatea mintală?
Află ce este sănătatea mintală și de ce este importantă pentru bunăstarea generală. Descoperă factorii care o influențează și cum să îți menții echilibrul emoțional.

Secretele unui Stil de Viață Sănătos: Ghid pentru o Viață Echilibrată
Un stil de viață sănătos combină alimentația echilibrată, mișcarea, somnul de calitate și gestionarea stresului, promovând bunăstarea fizică și mentală.

Importanța Sportului pentru un Stil de Viață Sănătos
Descoperă importanța sportului pentru un stil de viață sănătos. Află cum activitatea fizică îmbunătățește sănătatea fizică și mentală și previne bolile prin exerciții accesibile zilnic.

Importanța somnului pentru un stil de viață sănătos
Descoperă importanța somnului pentru sănătatea fizică și mentală, cum somnul influențează echilibrul hormonal, performanța cognitivă și bunăstarea emoțională și învață cum să îți optimizezi rutina de somn.

Legătura dintre alimentație și sănătatea mentală
Descoperă cum alimentația influențează sănătatea mentală și află cum poți îmbunătăți starea de spirit printr-o dietă echilibrată.

De ce este importantă vitamina D în sezonul rece
Descoperă importanța vitaminei D iarna: cum să te protejezi de răceli, să menții sănătatea oaselor și să îmbunătățești starea de spirit.

Cum să nu te îngrași în timpul postului?
Descoperă strategii eficiente pentru a evita îngrășarea în timpul postului și bucură-te de beneficiile acestuia. Află mai multe aici!

Cele Mai Bune Alimente pentru Îmbunătățirea Digestiei
Descoperă alimentele esențiale pentru o digestie sănătoasă, de la fibre și probiotice la enzime digestive, și cum să le incluzi în dieta ta pentru a îmbunătăți confortul digestiv.

Ce să nu faci înainte de culcare
Evită obiceiurile nocive înainte de culcare pentru un somn odihnitor! Află ce să nu faci pentru o noapte liniștită și regenerantă.

Ce înseamnă fasting?
Descoperă ce înseamnă fasting, beneficiile sale pentru sănătate și cele mai populare tipuri de post în acest ghid esențial.

Beneficiile unei Diete Echilibrate pentru Sănătatea Noastră
Descoperă beneficiile unei diete echilibrate pentru sănătatea fizică și mentală. Află cum o alimentație corectă poate preveni boli, crește energia și îmbunătăți calitatea vieții.

Dieta nupo - Ce este, cât slăbești, păreri?
Descoperă dieta Nupo: cum funcționează, cât poți slăbi și păreri ale utilizatorilor. O soluție eficientă pentru pierderea în greutate rapidă!

Cât slăbești cu dieta rina?
Descoperă cât poți slăbi cu dieta Rina! Află secretele, meniul și motivele pentru care unii nu reușesc să obțină rezultate.

Avantajele unei diete personalizate
Descoperă avantajele unei diete personalizate: pierdere în greutate eficientă, flexibilitate alimentară și sănătate optimizată!

Alimentația în Sezonul Rece: Cum Să Îți Întărești Imunitatea
Îmbunătățește-ți imunitatea în sezonul rece printr-o alimentație echilibrată, bogată în vitamine și minerale esențiale, rețete sănătoase și sfaturi utile.

Beneficiile renunțării la fumat
Află cum renunțarea la fumat poate îmbunătăți sănătatea inimii, plămânilor și nivelul de energie. Descoperă beneficii pe termen scurt și lung.

Beneficiile colagenului
Descoperă beneficiile colagenului pentru piele, articulații, păr și sănătatea generală. Află cum să-l integrezi în rutina zilnică pentru rezultate optime.

Beneficiile uleiului de ricin
Descoperă beneficiile uleiului de ricin pentru sănătate, piele și păr. Află cum să-l folosești corect și ce avantaje oferă acest remediu natural.