Înapoi la toate plantele medicinale
Descriere
Ginsengul este o plantã originarã din China şi este cultivatã pe scarã largã în Asia, nu doar în ţara de origine, ci şi în Coreea, Japonia şi Rusia.
Rãdãcinile de ginseng se bucurã, de mai bine de 2000 de ani, de o reputaţie ieşitã din comun, fiind considerate un panaceu. Faptul acesta s-a reflectat pânã şi în denumirea latinã a plantei („panax” înseamnã medicament universal).Pornind probabil de la forma rãdãcinilor de ginseng, care sugereazã forma corpului uman cu mâinile şi picioarele de o parte şi de alta a trunchiului, s-a rãspândit credinţa popularã cã aceste rãdãcini ar fi bune la tratarea bolilor oricãrui organ al corpului omenesc.
Faima ginseng-ului s-a extins în ultimele decenii aproape peste tot în lumea occidentalã. Pe lângã specia asiaticã sunt cunoscute o serie întreagã de specii înrudite, dintre care cele mai familiare sunt ginseng-ul american (Panax quinquefolius) şi ginseng-ul japonez (Panax japonicus). Ginseng-ul siberian (Eleutherococcus senticosus) nu aparţine genului Panax şi nu conţine substanţele active specifice acestuia.
Pentru a ajunge la maturitate, rãdãcinile de ginseng au nevoie în medie de cca 5 ani, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care preparatele fitoterapeutice din ginseng sunt destul de costisitoare.
Rãdãcinile se altereazã repede necesitând aplicarea unor proceduri de stabilizare, cum ar fi tratarea cu un curent de vapori de apã.
Aşa-numitul ginseng alb se obţine prin uscare simplã, pe când ginseng-ul roşu se obţine prin uscare dupã o prealabilã tratare cu aburi.
Ginseng –
Compoziţie
Cele mai importante substanţe active din rãdãcinile de ginseng sunt ginsenozidele, mai mult de 25 la numãr, din grupa saponozidelor triterpenice.
Conţinutul în ginsenozide variazã foarte mult de la un preparat la altul. În general, produsele comerciale sunt standardizate şi au o concentraţie de ginsenozide între 4-7%. În afarã de ginsenozide s-au mai pus în evidenţã glicozide (ginsenina), beta-sitosterol, vitamine din grupul B, mucilagii, rezine etc.Ginseng –
Acţiune
Unele ginsenozide au proprietã’i sedative, anticonvulsivante, analgezice şi antipsihotice. Pe de altã parte, alte ginsenozide au fost evidenţiate ca având proprietãţi stimulante asupra sistemului nervos.
Existã şi studii care remarcã existenţa unor proprietãţi antiinflamatoare, antiulceroase, hipotensive şi de stimulare a imunitãţii.
Studii foarte recente, efectuate de cercetãtorii coreeni sugereazã cã administrarea ginseng-ului poate sã reducã riscul de boli canceroase cu pânã la85%. â
Ginseng-ul pare sã ofere un grad de protecţie faţã de cancerul ovarian, cancerul de laringe, de esofag, de stomac şi faţã de cancerul pancreatic.
De asemenea, ginseng-ul pare sã aibã efecte benefice asuprametabolismului glucidelor în cazul persoanelor cu diabet de tip II, la care administrarea de ginseng a dus la scãderea cu 20% a niveluluiglucozei din sânge la testul de hiperglicemie provocatã
Ginseng –
Indicaţii terapeutice
Pe baza tradiţiei medicinei orientale, ginseng-ul a fost şi este utilizat ca tonic general şi psihic, pentru prevenirea urmãrilor stresului prelungit, în caz de obosealã psihicã şi obosealã fizicã, pentru combaterea surmenajului, în stãrile depresive, mai ales la vârstnici, în stãrile de anxietate, în tulburãrile de memorie, în nevroze, în stãri de malnutriţie şi convalescenţã, în stãrile de debilitate.
Datoritã efectelor reglatoare asupra metabolismului glucidelor este folosit şi ca adjuvant în tratamentul diabetului zaharat.
Administrare:
La noi, ginseng-ul ajunge preponderent sub formã de produse comerciale gata preparate: capsule, extracte lichide etc.
Alte forme de prezentare includ: ceaiurile, pulberea uscatã din rãdãcinã etc.
În general, preparatele de ginseng conţin între 100 şi 400 mg de extract de ginseng, ceea ce echivaleazã cu o cantitate de 0,5-2 g de rãdãcinã. Aceastã cantitate corespunde de altfel cu doza medie zilnicã. În funcţie de forma de prezentare, mãrimea şi concentraţia dozei, modul de administrare este variabil şi se recomandã consultarea instrucţiunilor din prospectul produsului. De obicei, preparatele de ginseng se administreazã zilnic, timp de câteva sãptãmâni, dar nu mai mult de trei luni. Dupã o pauzã de o lunã, cura se poate repeta.
Ginseng –
Precauţii şi contraindicaţii
Ginseng-ul în sine pare sã fie o plantã medicinalã lipsitã de toxicitate, cel puţin atunci când nu se depãşesc dozele obişnuite.
Preparatele de ginseng nu se administreazã concomitent cu alte medicamente stimulante, nici cu bãuturi sau deserturi care conţin cafeinã.
Este recomandatã evitarea ginseng-ului în perioada de sarcinã şi alãptare.
Ginseng-ul se administreazã cu prudenţã la bolnavii hipertensivi.
Alte posibile interacţiuni nefavorabile au fost menţionate în ce priveşte: digoxina, estrogenii, corticosteroizii, inhibitorii de monoaminoxidazã, warfarina, heparina, aspirina.
Date îngrijorãtoare existã cu privire la preparatele de ginseng comercializate. Potrivit rezultatelor unor verificãri efectuate de diverse organisme de control, preparatele de ginseng sunt unele dintre cele mai contrafãcute dintre toate preparatele fitoterapeutice aflate în circulaţie pe piaţa mondialã şi aproape jumãtate din produselede pe piaţa americanã nu îndeplinesc condiţiile de calitate impuse de organismele de protecţie a consumatorilor.
Ginseng (Panax Ginseng) - plantă medicinală
Ginseng (Panax Ginseng) - care sunt proprietățile pentru sănătate, indicațiile terapeutice, modul de administrare, precauțiile și contraindicațiile, precum și remedii și tratamente naturiste..
Descriere
Ginsengul este o plantã originarã din China şi este cultivatã pe scarã largã în Asia, nu doar în ţara de origine, ci şi în Coreea, Japonia şi Rusia.
Rãdãcinile de ginseng se bucurã, de mai bine de 2000 de ani, de o reputaţie ieşitã din comun, fiind considerate un panaceu. Faptul acesta s-a reflectat pânã şi în denumirea latinã a plantei („panax” înseamnã medicament universal).Pornind probabil de la forma rãdãcinilor de ginseng, care sugereazã forma corpului uman cu mâinile şi picioarele de o parte şi de alta a trunchiului, s-a rãspândit credinţa popularã cã aceste rãdãcini ar fi bune la tratarea bolilor oricãrui organ al corpului omenesc.
Faima ginseng-ului s-a extins în ultimele decenii aproape peste tot în lumea occidentalã. Pe lângã specia asiaticã sunt cunoscute o serie întreagã de specii înrudite, dintre care cele mai familiare sunt ginseng-ul american (Panax quinquefolius) şi ginseng-ul japonez (Panax japonicus). Ginseng-ul siberian (Eleutherococcus senticosus) nu aparţine genului Panax şi nu conţine substanţele active specifice acestuia.
Pentru a ajunge la maturitate, rãdãcinile de ginseng au nevoie în medie de cca 5 ani, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care preparatele fitoterapeutice din ginseng sunt destul de costisitoare.
Rãdãcinile se altereazã repede necesitând aplicarea unor proceduri de stabilizare, cum ar fi tratarea cu un curent de vapori de apã.
Aşa-numitul ginseng alb se obţine prin uscare simplã, pe când ginseng-ul roşu se obţine prin uscare dupã o prealabilã tratare cu aburi.
Ginseng –
Compoziţie
Cele mai importante substanţe active din rãdãcinile de ginseng sunt ginsenozidele, mai mult de 25 la numãr, din grupa saponozidelor triterpenice.
Conţinutul în ginsenozide variazã foarte mult de la un preparat la altul. În general, produsele comerciale sunt standardizate şi au o concentraţie de ginsenozide între 4-7%. În afarã de ginsenozide s-au mai pus în evidenţã glicozide (ginsenina), beta-sitosterol, vitamine din grupul B, mucilagii, rezine etc.Ginseng –
Acţiune
Unele ginsenozide au proprietã’i sedative, anticonvulsivante, analgezice şi antipsihotice. Pe de altã parte, alte ginsenozide au fost evidenţiate ca având proprietãţi stimulante asupra sistemului nervos.
Existã şi studii care remarcã existenţa unor proprietãţi antiinflamatoare, antiulceroase, hipotensive şi de stimulare a imunitãţii.
Studii foarte recente, efectuate de cercetãtorii coreeni sugereazã cã administrarea ginseng-ului poate sã reducã riscul de boli canceroase cu pânã la85%. â
Ginseng-ul pare sã ofere un grad de protecţie faţã de cancerul ovarian, cancerul de laringe, de esofag, de stomac şi faţã de cancerul pancreatic.
De asemenea, ginseng-ul pare sã aibã efecte benefice asuprametabolismului glucidelor în cazul persoanelor cu diabet de tip II, la care administrarea de ginseng a dus la scãderea cu 20% a niveluluiglucozei din sânge la testul de hiperglicemie provocatã
Ginseng –
Indicaţii terapeutice
Pe baza tradiţiei medicinei orientale, ginseng-ul a fost şi este utilizat ca tonic general şi psihic, pentru prevenirea urmãrilor stresului prelungit, în caz de obosealã psihicã şi obosealã fizicã, pentru combaterea surmenajului, în stãrile depresive, mai ales la vârstnici, în stãrile de anxietate, în tulburãrile de memorie, în nevroze, în stãri de malnutriţie şi convalescenţã, în stãrile de debilitate.
Datoritã efectelor reglatoare asupra metabolismului glucidelor este folosit şi ca adjuvant în tratamentul diabetului zaharat.
Administrare:
La noi, ginseng-ul ajunge preponderent sub formã de produse comerciale gata preparate: capsule, extracte lichide etc.
Alte forme de prezentare includ: ceaiurile, pulberea uscatã din rãdãcinã etc.
În general, preparatele de ginseng conţin între 100 şi 400 mg de extract de ginseng, ceea ce echivaleazã cu o cantitate de 0,5-2 g de rãdãcinã. Aceastã cantitate corespunde de altfel cu doza medie zilnicã. În funcţie de forma de prezentare, mãrimea şi concentraţia dozei, modul de administrare este variabil şi se recomandã consultarea instrucţiunilor din prospectul produsului. De obicei, preparatele de ginseng se administreazã zilnic, timp de câteva sãptãmâni, dar nu mai mult de trei luni. Dupã o pauzã de o lunã, cura se poate repeta.
Ginseng –
Precauţii şi contraindicaţii
Ginseng-ul în sine pare sã fie o plantã medicinalã lipsitã de toxicitate, cel puţin atunci când nu se depãşesc dozele obişnuite.
Preparatele de ginseng nu se administreazã concomitent cu alte medicamente stimulante, nici cu bãuturi sau deserturi care conţin cafeinã.
Este recomandatã evitarea ginseng-ului în perioada de sarcinã şi alãptare.
Ginseng-ul se administreazã cu prudenţã la bolnavii hipertensivi.
Alte posibile interacţiuni nefavorabile au fost menţionate în ce priveşte: digoxina, estrogenii, corticosteroizii, inhibitorii de monoaminoxidazã, warfarina, heparina, aspirina.
Date îngrijorãtoare existã cu privire la preparatele de ginseng comercializate. Potrivit rezultatelor unor verificãri efectuate de diverse organisme de control, preparatele de ginseng sunt unele dintre cele mai contrafãcute dintre toate preparatele fitoterapeutice aflate în circulaţie pe piaţa mondialã şi aproape jumãtate din produselede pe piaţa americanã nu îndeplinesc condiţiile de calitate impuse de organismele de protecţie a consumatorilor.
Distribuie
Rețete noi

Waffles cu iaurt și fructe
MIC-DEJUNSavurează un mic dejun delicios și sănătos cu waffles pufoase, servite cu iaurt grecesc și fructe proaspete. O rețetă rapidă și ușor de făcut, perfectă pentru toată familia!
dulceoua
Tort de morcovi
DESERTDescoperă deliciosul tort de morcovi, o prăjitură ușor de preparat, umedă și aromată, perfectă pentru orice ocazie. Află rețeta pas cu pas!
dulceretete-rapide
Toast cu Ricotta și ciuperci
MIC-DEJUNToastul cu Ricotta și ciuperci este o rețetă simplă și rapidă, perfectă pentru un mic-dejun sănătos sau o gustare delicioasă.
branzalegume
Terci de ovaz cu miere, nuci și banană
MIC-DEJUNTerciul de ovăz cu miere, nuci și banană este un mic dejun sănătos, gustos și sățios, ideal pentru a începe ziua în forță.
dulcefructe
Șnițel crocant cu cartofi wedges
PRÂNZȘnițelul crocant cu cartofi wedges este un preparat delicios și ușor de realizat, perfect pentru un prânz în familie sau cu prietenii. Află cum să preparei această rețetă simplă!
puicarne
Smoothie cu banane și lapte de migdale
MIC-DEJUNSmoothie-ul cu banane și lapte de migdale este o băutură delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru mic dejun sau gustare. Încearcă această rețetă simplă și rapidă!
bauturidulce
Salată cu couscous și legume
PRÂNZSalata cu couscous și legume este un preparat light, sănătos și plin de prospețime, perfect pentru prânzuri rapide sau mese de vară.
legumeretete-rapide
Ruladă cu gem și vanilie
DESERTRulada cu gem și vanilie este un desert aerat și delicios, perfect pentru orice ocazie. Un preparat simplu și rapid de realizat, ideal pentru a încheia o masă cu stil.
dulceretete-rapide
Ratatouille
PRÂNZRatatouille este un preparat mediteranean delicios, plin de legume proaspete și arome. Află cum să prepari acest fel de mâncare sănătos și gustos.
legumevegetarian
Plăcintă cu somon și sparanghel
CINĂPlăcinta cu somon și sparanghel este un preparat delicios, perfect pentru prânz sau cină. Află cum să prepari o plăcintă cu umplutură sănătoasă și gustoasă.
pestecarne
Piept de pui la grătar cu orez
PRÂNZPiept de pui la grătar cu orez este o rețetă simplă și gustoasă, perfectă pentru prânz, plină de proteine și arome.
puicarne
Pâine prăjită cu ouă fierte și avocado
MIC-DEJUNPâine prăjită cu ouă fierte și avocado este o rețetă simplă și sănătoasă, perfectă pentru un mic-dejun plin de energie. Descoperă cum să prepari acest deliciu rapid și gustos.
oualegume
Pâine împletită
MIC-DEJUNPâinea împletită este o rețetă simplă și delicioasă, perfectă pentru mic-dejun sau ca garnitură la mesele de familie. Află cum să prepari această pâine pufoasă și aromată!
retete-rapidepaine
Ouă poșate cu avocado
MIC-DEJUNOuă poșate cu avocado este un mic dejun sănătos și delicios, ideal pentru a începe ziua cu energie. Află cum să prepari acest preparat ușor și rapid.
ouaavocado
Omletă cu legume și brânză feta
MIC-DEJUNDescoperă rețeta simplă și rapidă pentru o omletă delicioasă cu legume proaspete și brânză feta, perfectă pentru un mic-dejun sănătos.
oualegume
Guacamole
GUSTAREGuacamole este un sos cremos din avocado, perfect pentru a fi servit ca gustare sau aperitiv. Află cum să-l prepari ușor și rapid acasă!
avocadoaperitiv
Tocăniță cu năut
PRÂNZTocănița cu năut este un preparat gustos și sănătos, ideal pentru mesele în familie. Află cum să o prepari cu legume proaspete și condimente aromate.
legumeretete-rapide
Tartă cu vanilie și căpșuni
DESERTTarta cu vanilie și căpșuni este un desert delicios, perfect pentru a impresiona la orice masă. Descoperă rețeta simplă pentru o tartă cremoasă, cu un gust fresh de căpșuni.
dulceprajitura
Tăiței de orez cu legume
CINĂTăițeii de orez cu legume sunt un preparat ușor și sănătos, perfect pentru prânz sau cină. Află cum să îți pregătești această rețetă rapidă și gustoasă!
legumeretete-rapide
Supă de roșii
PRÂNZSupă de roșii delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru o masă ușoară în orice moment al zilei. Învățați cum să o preparați din ingredientele proaspete.
legumeretete-rapide
Supă de linte
PRÂNZSupă de linte este un preparat sănătos, plin de proteine și fibre, ideal pentru prânzuri ușoare și nutritive.
legumesupa
Supă cremă de dovleac
PRÂNZSupă cremă de dovleac este o alegere minunată pentru o masă reconfortantă, plină de arome și nutrienți. Descoperă rețeta simplă pentru a obține o supă fină și delicioasă.
legumesupa
Supă cremă de broccoli
PRÂNZSupă cremă de broccoli este un preparat sănătos și delicios, perfect pentru prânz. Află cum să prepari o supă cremoasă și plină de nutrienți.
legumeretete-rapide
Somon la grătar cu salată
CINĂSomonul la grătar este o rețetă sănătoasă și rapidă, perfectă pentru prânz. Servește-l alături de o salată proaspătă pentru o masă echilibrată și delicioasă.
pestesalata
Sandviș cu cașcaval și șuncă
GUSTARESandvișul cu cașcaval și șuncă este o gustare rapidă, delicioasă și sățioasă, perfectă pentru prânz sau o masă ușoară.
carnebranzaBloguri noi

Creierul este împărțit în trei părți?
Explorați cele trei părți esențiale ale creierului uman: paleocortex, neocortex și limbic cortex, și cum influențează comportamentul nostru.

De ce zâmbetul poate fi contagios?
Află de ce zâmbetul este contagios și cum influențează starea de spirit, sănătatea și relațiile noastre sociale.

De ce ne este foame mai des când e frig?
Descoperă de ce ne este foame mai des în timpul iernii și cum putem gestiona acest fenomen prin alegeri alimentare sănătoase.

Beneficiile Creatinei
Descoperă beneficiile creatinei pentru performanța fizică, creșterea masei musculare, funcția cognitivă și recuperarea post-antrenament.

Beneficiile spirulinei
Află beneficiile spirulinei pentru imunitate, energie, sănătatea cardiovasculară și detoxifiere. Descoperă cum să o integrezi în dieta ta zilnică.

Beneficiile și proprietățile cătinei
Descoperă beneficiile și proprietățile cătinei pentru sănătate. Află cum să o consumi corect și ce avantaje oferă această plantă miraculoasă.

Sănătatea emoțională a copilului de azi
Află cum să sprijini sănătatea emoțională a copilului tău. Descoperă sfaturi practice, factori de influență și resurse utile pentru o dezvoltare echilibrată.

Ce este sănătatea mintală?
Află ce este sănătatea mintală și de ce este importantă pentru bunăstarea generală. Descoperă factorii care o influențează și cum să îți menții echilibrul emoțional.

Secretele unui Stil de Viață Sănătos: Ghid pentru o Viață Echilibrată
Un stil de viață sănătos combină alimentația echilibrată, mișcarea, somnul de calitate și gestionarea stresului, promovând bunăstarea fizică și mentală.

Importanța Sportului pentru un Stil de Viață Sănătos
Descoperă importanța sportului pentru un stil de viață sănătos. Află cum activitatea fizică îmbunătățește sănătatea fizică și mentală și previne bolile prin exerciții accesibile zilnic.

Importanța somnului pentru un stil de viață sănătos
Descoperă importanța somnului pentru sănătatea fizică și mentală, cum somnul influențează echilibrul hormonal, performanța cognitivă și bunăstarea emoțională și învață cum să îți optimizezi rutina de somn.

Legătura dintre alimentație și sănătatea mentală
Descoperă cum alimentația influențează sănătatea mentală și află cum poți îmbunătăți starea de spirit printr-o dietă echilibrată.

De ce este importantă vitamina D în sezonul rece
Descoperă importanța vitaminei D iarna: cum să te protejezi de răceli, să menții sănătatea oaselor și să îmbunătățești starea de spirit.

Cum să nu te îngrași în timpul postului?
Descoperă strategii eficiente pentru a evita îngrășarea în timpul postului și bucură-te de beneficiile acestuia. Află mai multe aici!

Cele Mai Bune Alimente pentru Îmbunătățirea Digestiei
Descoperă alimentele esențiale pentru o digestie sănătoasă, de la fibre și probiotice la enzime digestive, și cum să le incluzi în dieta ta pentru a îmbunătăți confortul digestiv.

Ce să nu faci înainte de culcare
Evită obiceiurile nocive înainte de culcare pentru un somn odihnitor! Află ce să nu faci pentru o noapte liniștită și regenerantă.

Ce înseamnă fasting?
Descoperă ce înseamnă fasting, beneficiile sale pentru sănătate și cele mai populare tipuri de post în acest ghid esențial.

Beneficiile unei Diete Echilibrate pentru Sănătatea Noastră
Descoperă beneficiile unei diete echilibrate pentru sănătatea fizică și mentală. Află cum o alimentație corectă poate preveni boli, crește energia și îmbunătăți calitatea vieții.

Dieta nupo - Ce este, cât slăbești, păreri?
Descoperă dieta Nupo: cum funcționează, cât poți slăbi și păreri ale utilizatorilor. O soluție eficientă pentru pierderea în greutate rapidă!

Cât slăbești cu dieta rina?
Descoperă cât poți slăbi cu dieta Rina! Află secretele, meniul și motivele pentru care unii nu reușesc să obțină rezultate.

Avantajele unei diete personalizate
Descoperă avantajele unei diete personalizate: pierdere în greutate eficientă, flexibilitate alimentară și sănătate optimizată!

Alimentația în Sezonul Rece: Cum Să Îți Întărești Imunitatea
Îmbunătățește-ți imunitatea în sezonul rece printr-o alimentație echilibrată, bogată în vitamine și minerale esențiale, rețete sănătoase și sfaturi utile.

Beneficiile renunțării la fumat
Află cum renunțarea la fumat poate îmbunătăți sănătatea inimii, plămânilor și nivelul de energie. Descoperă beneficii pe termen scurt și lung.

Beneficiile colagenului
Descoperă beneficiile colagenului pentru piele, articulații, păr și sănătatea generală. Află cum să-l integrezi în rutina zilnică pentru rezultate optime.

Beneficiile uleiului de ricin
Descoperă beneficiile uleiului de ricin pentru sănătate, piele și păr. Află cum să-l folosești corect și ce avantaje oferă acest remediu natural.