Înapoi la toate plantele medicinale
Descriere
Cu toţii cunoaştem acest condiment şi surplusul de gust pe care îl oferă mâncărurilor, în special cărnii. Fiind cunoscut în toată lumea, muştarul şi-a câştigat titlul de “ condimentul naţiunilor “.
Cercetările au scos în evidenţă că muştarul este originar din Egiptul Antic, iar populaţia de aici combina carnea cu seminţe de muştar. De asemenea, la greci muştarul era întrebuinţat pentru consumul de carne, în timp ce romanii îl foloseau ca antidot împotriva muşcăturilor de şarpe, a febrei musculare şi chiar a ciumei.
Totodată, pe lângă faptul că era utilizat ca şi condiment sau ca tratament, se presupune că romanii foloseau muştarul şi pentru a prepara mustul, de aici venind şi denumirea de muştar.
Datorită lui Grey şi Poupon, în anul 1977, a fost scos la vânzare muştarul pe care astăzi cu toţii îl cunoaştem. Pe lângă faptul că noua retetă a muştarului a revoluţionat lumea culinara, cei doi s-au gândit să inventeze şi maşina de măcinat boabe de muştar, lucru care până atunci era făcut manual.
Momentan se cunosc doar trei specii de muştar :
Muştarul alb ( Brassicaceae alba sau Brassica hirta )
Muştarul negru ( Brassicaceae nigra )
Muştarul brun ( Brassicaceae juncea )
Mustarul alb se remarcă prin seminţe rotunde, de culoare galbenă, dure, din care sunt rezultate pastele de muştar. Florile acestui soi de muştar produc păstai păroase care au o lungime între 2.5-5 centimetri, fiecare conţinând câte şase seminţe. Avand proprietatea de a-şi pastra gustul chiar si dupa amestecarea cu apa, mustarul alb este cel mai des intalnit in alimentatie.
Mustarul negru are florile mai mici, păstaile sunt netede, bombate si produc mai multe seminte. Pe langa faptul ca sunt rotunde si dure, culoarea semintelor acestui soi variaza de la cafeniu pana la negru. O alta diferenta a mustarului negru este gustul puternic picant.
Mustarul brun îl recunoaştem după frunzele rotunjite la baza si subtiri la varf. Pastaile acestuia au o dimensiune intre 3-5 centimetri, iar gustul este asemanator celui alb si negru, singura diferenta fiind ca spre deosebire de cel alb este putin mai picat.
Sortimente de bază ale muştarului
Muştarul dulce : Ingredientele acestui mustar sunt boabele deschise la culoare si este perfect pentru sosuri si salate.
Muştarul mediu iute : Acesta este cunoscut sub denumirea de mustar de masa, este rezultatul amestecului de boabe deschise cu boabe inchise la culoare si este un condiment perfect pentru frigarui si carnati.
Muştarul iute : Acesta este preparat din boabe maronii.
Muştarul Colman : Aceasta specialitate de mustar este rezultatul combinarii a doua feluri de boabe. Mustarul Colman este foarte fin si puternic picant.
Muştarul Rotisseur : Acest sortiment de mustar este perfect pentru a fi pus pentru carne. De asemenea, mustarul Rotisseur este un ingredient de baza in prepararea unor sosuri picante.
Muştarul bavarez : Este folosit pentru condimentarea renumitilor carnati bavarezi. Se prepara in felul urmator : boabele macinate se incalzesc cu zahar pana cand vor avea o aroma de caramel.
Muştar –
Compoziţie
Boabele de muştar au în componenţă: mucilagii, substanţe minerale ( potasiu, magneziu, proteine şi calciu ), proteine, uleiuri, un glucozid (sinigrină) şi un ferment (mirozină).
Muştar –
Acţiune
Muştarul este un bun laxativ, scade colesterolul, stimulează buna funcţionare a circulaţiei sângelui şi creste tensiunea arterială, esteun bun antiinflamator şi stimulează pofta de mâncare.
Muştar –
Indicaţii terapeutice
Mularul este un bun “ aliat “ împotriva astmului, bronşitei, durerilor reumatice, pneumoniilor, nevralgiilor, dispepsiilor, anorexiei, reumatismului şi gripelor.
Specialiştii îndeamnă pe cei care suferă de constipaţie cronică să consume câte o linguriţă de boabe de muştar cu lapte sau apă ( zi de zi se creşte doza de administrare până la o lingură). Acest tratament se ia sub forma de cure, pe o perioadă de o săptămână urmată de o pauză de zece zile.
De reţinut că acest tratament nu este indicat persoanelor care suferă de colon iritabil.
Persoanelor intoxicate le este recomandat să pună o lingură de făină de boabe de muştar negru într-un pahar cu apă. Acest amestec trebuie băut pe stomacul gol.
Împotriva lipsei poftei de mâncare se bea iînainte de masă (cu o jumătate de oră) un pahar de lapte în care a fost adăugat mai puţin de jumătate de linguriţă de făină de muştar negru.
împotriva durerilor reumatice se pune o pastă cu muştar pe locurile afectate. Această pasta este rezultatul amestecării a 3-4 linguri de făină de muştar cu apă călduţă.
Sub formă de pansament se pune pe zona cu pricina până când veţi avea senzaţie de arsură. După ce aţi îndepărtat pasta din zona tratată se va pune un bandaj care să păstreze căldura.
Pentru cei care suferă de migrene este indicat să se aplice pe ceafă pastă de muştar.
De reţinut că tratamentele cu muştar nu sunt indicate copiilor cu vârste până în 6 ani.
Muştar –
Precauţii şi contraindicaţii
Deşi acţionează benefic împotriva dispepsiei, muştarul consumat în exces are efecte negative asupra organismului.
Persoanele care au stomacul şi colonul sensibile trebuie să consume muştar în cantităţi reduse.
Muştarul trebuie luat cu precauţie deoarece depăşind o anumită doză produce inflamaţii ale tractului gastrointestinal, diaree şi afecţiuni ale rinichilor.
Muştarul (Brassicaceae alba/nigra/juncea) - plantă medicinală
Muştarul (Brassicaceae alba/nigra/juncea) - care sunt proprietățile pentru sănătate, indicațiile terapeutice, modul de administrare, precauțiile și contraindicațiile, precum și remedii și tratamente naturiste..
Descriere
Cu toţii cunoaştem acest condiment şi surplusul de gust pe care îl oferă mâncărurilor, în special cărnii. Fiind cunoscut în toată lumea, muştarul şi-a câştigat titlul de “ condimentul naţiunilor “.
Cercetările au scos în evidenţă că muştarul este originar din Egiptul Antic, iar populaţia de aici combina carnea cu seminţe de muştar. De asemenea, la greci muştarul era întrebuinţat pentru consumul de carne, în timp ce romanii îl foloseau ca antidot împotriva muşcăturilor de şarpe, a febrei musculare şi chiar a ciumei.
Totodată, pe lângă faptul că era utilizat ca şi condiment sau ca tratament, se presupune că romanii foloseau muştarul şi pentru a prepara mustul, de aici venind şi denumirea de muştar.
Datorită lui Grey şi Poupon, în anul 1977, a fost scos la vânzare muştarul pe care astăzi cu toţii îl cunoaştem. Pe lângă faptul că noua retetă a muştarului a revoluţionat lumea culinara, cei doi s-au gândit să inventeze şi maşina de măcinat boabe de muştar, lucru care până atunci era făcut manual.
Momentan se cunosc doar trei specii de muştar :
Muştarul alb ( Brassicaceae alba sau Brassica hirta )
Muştarul negru ( Brassicaceae nigra )
Muştarul brun ( Brassicaceae juncea )
Mustarul alb se remarcă prin seminţe rotunde, de culoare galbenă, dure, din care sunt rezultate pastele de muştar. Florile acestui soi de muştar produc păstai păroase care au o lungime între 2.5-5 centimetri, fiecare conţinând câte şase seminţe. Avand proprietatea de a-şi pastra gustul chiar si dupa amestecarea cu apa, mustarul alb este cel mai des intalnit in alimentatie.
Mustarul negru are florile mai mici, păstaile sunt netede, bombate si produc mai multe seminte. Pe langa faptul ca sunt rotunde si dure, culoarea semintelor acestui soi variaza de la cafeniu pana la negru. O alta diferenta a mustarului negru este gustul puternic picant.
Mustarul brun îl recunoaştem după frunzele rotunjite la baza si subtiri la varf. Pastaile acestuia au o dimensiune intre 3-5 centimetri, iar gustul este asemanator celui alb si negru, singura diferenta fiind ca spre deosebire de cel alb este putin mai picat.
Sortimente de bază ale muştarului
Muştarul dulce : Ingredientele acestui mustar sunt boabele deschise la culoare si este perfect pentru sosuri si salate.
Muştarul mediu iute : Acesta este cunoscut sub denumirea de mustar de masa, este rezultatul amestecului de boabe deschise cu boabe inchise la culoare si este un condiment perfect pentru frigarui si carnati.
Muştarul iute : Acesta este preparat din boabe maronii.
Muştarul Colman : Aceasta specialitate de mustar este rezultatul combinarii a doua feluri de boabe. Mustarul Colman este foarte fin si puternic picant.
Muştarul Rotisseur : Acest sortiment de mustar este perfect pentru a fi pus pentru carne. De asemenea, mustarul Rotisseur este un ingredient de baza in prepararea unor sosuri picante.
Muştarul bavarez : Este folosit pentru condimentarea renumitilor carnati bavarezi. Se prepara in felul urmator : boabele macinate se incalzesc cu zahar pana cand vor avea o aroma de caramel.
Muştar –
Compoziţie
Boabele de muştar au în componenţă: mucilagii, substanţe minerale ( potasiu, magneziu, proteine şi calciu ), proteine, uleiuri, un glucozid (sinigrină) şi un ferment (mirozină).
Muştar –
Acţiune
Muştarul este un bun laxativ, scade colesterolul, stimulează buna funcţionare a circulaţiei sângelui şi creste tensiunea arterială, esteun bun antiinflamator şi stimulează pofta de mâncare.
Muştar –
Indicaţii terapeutice
Mularul este un bun “ aliat “ împotriva astmului, bronşitei, durerilor reumatice, pneumoniilor, nevralgiilor, dispepsiilor, anorexiei, reumatismului şi gripelor.
Specialiştii îndeamnă pe cei care suferă de constipaţie cronică să consume câte o linguriţă de boabe de muştar cu lapte sau apă ( zi de zi se creşte doza de administrare până la o lingură). Acest tratament se ia sub forma de cure, pe o perioadă de o săptămână urmată de o pauză de zece zile.
De reţinut că acest tratament nu este indicat persoanelor care suferă de colon iritabil.
Persoanelor intoxicate le este recomandat să pună o lingură de făină de boabe de muştar negru într-un pahar cu apă. Acest amestec trebuie băut pe stomacul gol.
Împotriva lipsei poftei de mâncare se bea iînainte de masă (cu o jumătate de oră) un pahar de lapte în care a fost adăugat mai puţin de jumătate de linguriţă de făină de muştar negru.
împotriva durerilor reumatice se pune o pastă cu muştar pe locurile afectate. Această pasta este rezultatul amestecării a 3-4 linguri de făină de muştar cu apă călduţă.
Sub formă de pansament se pune pe zona cu pricina până când veţi avea senzaţie de arsură. După ce aţi îndepărtat pasta din zona tratată se va pune un bandaj care să păstreze căldura.
Pentru cei care suferă de migrene este indicat să se aplice pe ceafă pastă de muştar.
De reţinut că tratamentele cu muştar nu sunt indicate copiilor cu vârste până în 6 ani.
Muştar –
Precauţii şi contraindicaţii
Deşi acţionează benefic împotriva dispepsiei, muştarul consumat în exces are efecte negative asupra organismului.
Persoanele care au stomacul şi colonul sensibile trebuie să consume muştar în cantităţi reduse.
Muştarul trebuie luat cu precauţie deoarece depăşind o anumită doză produce inflamaţii ale tractului gastrointestinal, diaree şi afecţiuni ale rinichilor.
Distribuie
Rețete noi

Waffles cu iaurt și fructe
MIC-DEJUNSavurează un mic dejun delicios și sănătos cu waffles pufoase, servite cu iaurt grecesc și fructe proaspete. O rețetă rapidă și ușor de făcut, perfectă pentru toată familia!
dulceoua
Tort de morcovi
DESERTDescoperă deliciosul tort de morcovi, o prăjitură ușor de preparat, umedă și aromată, perfectă pentru orice ocazie. Află rețeta pas cu pas!
dulceretete-rapide
Toast cu Ricotta și ciuperci
MIC-DEJUNToastul cu Ricotta și ciuperci este o rețetă simplă și rapidă, perfectă pentru un mic-dejun sănătos sau o gustare delicioasă.
branzalegume
Terci de ovaz cu miere, nuci și banană
MIC-DEJUNTerciul de ovăz cu miere, nuci și banană este un mic dejun sănătos, gustos și sățios, ideal pentru a începe ziua în forță.
dulcefructe
Șnițel crocant cu cartofi wedges
PRÂNZȘnițelul crocant cu cartofi wedges este un preparat delicios și ușor de realizat, perfect pentru un prânz în familie sau cu prietenii. Află cum să preparei această rețetă simplă!
puicarne
Smoothie cu banane și lapte de migdale
MIC-DEJUNSmoothie-ul cu banane și lapte de migdale este o băutură delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru mic dejun sau gustare. Încearcă această rețetă simplă și rapidă!
bauturidulce
Salată cu couscous și legume
PRÂNZSalata cu couscous și legume este un preparat light, sănătos și plin de prospețime, perfect pentru prânzuri rapide sau mese de vară.
legumeretete-rapide
Ruladă cu gem și vanilie
DESERTRulada cu gem și vanilie este un desert aerat și delicios, perfect pentru orice ocazie. Un preparat simplu și rapid de realizat, ideal pentru a încheia o masă cu stil.
dulceretete-rapide
Ratatouille
PRÂNZRatatouille este un preparat mediteranean delicios, plin de legume proaspete și arome. Află cum să prepari acest fel de mâncare sănătos și gustos.
legumevegetarian
Plăcintă cu somon și sparanghel
CINĂPlăcinta cu somon și sparanghel este un preparat delicios, perfect pentru prânz sau cină. Află cum să prepari o plăcintă cu umplutură sănătoasă și gustoasă.
pestecarne
Piept de pui la grătar cu orez
PRÂNZPiept de pui la grătar cu orez este o rețetă simplă și gustoasă, perfectă pentru prânz, plină de proteine și arome.
puicarne
Pâine prăjită cu ouă fierte și avocado
MIC-DEJUNPâine prăjită cu ouă fierte și avocado este o rețetă simplă și sănătoasă, perfectă pentru un mic-dejun plin de energie. Descoperă cum să prepari acest deliciu rapid și gustos.
oualegume
Pâine împletită
MIC-DEJUNPâinea împletită este o rețetă simplă și delicioasă, perfectă pentru mic-dejun sau ca garnitură la mesele de familie. Află cum să prepari această pâine pufoasă și aromată!
retete-rapidepaine
Ouă poșate cu avocado
MIC-DEJUNOuă poșate cu avocado este un mic dejun sănătos și delicios, ideal pentru a începe ziua cu energie. Află cum să prepari acest preparat ușor și rapid.
ouaavocado
Omletă cu legume și brânză feta
MIC-DEJUNDescoperă rețeta simplă și rapidă pentru o omletă delicioasă cu legume proaspete și brânză feta, perfectă pentru un mic-dejun sănătos.
oualegume
Guacamole
GUSTAREGuacamole este un sos cremos din avocado, perfect pentru a fi servit ca gustare sau aperitiv. Află cum să-l prepari ușor și rapid acasă!
avocadoaperitiv
Tocăniță cu năut
PRÂNZTocănița cu năut este un preparat gustos și sănătos, ideal pentru mesele în familie. Află cum să o prepari cu legume proaspete și condimente aromate.
legumeretete-rapide
Tartă cu vanilie și căpșuni
DESERTTarta cu vanilie și căpșuni este un desert delicios, perfect pentru a impresiona la orice masă. Descoperă rețeta simplă pentru o tartă cremoasă, cu un gust fresh de căpșuni.
dulceprajitura
Tăiței de orez cu legume
CINĂTăițeii de orez cu legume sunt un preparat ușor și sănătos, perfect pentru prânz sau cină. Află cum să îți pregătești această rețetă rapidă și gustoasă!
legumeretete-rapide
Supă de roșii
PRÂNZSupă de roșii delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru o masă ușoară în orice moment al zilei. Învățați cum să o preparați din ingredientele proaspete.
legumeretete-rapide
Supă de linte
PRÂNZSupă de linte este un preparat sănătos, plin de proteine și fibre, ideal pentru prânzuri ușoare și nutritive.
legumesupa
Supă cremă de dovleac
PRÂNZSupă cremă de dovleac este o alegere minunată pentru o masă reconfortantă, plină de arome și nutrienți. Descoperă rețeta simplă pentru a obține o supă fină și delicioasă.
legumesupa
Supă cremă de broccoli
PRÂNZSupă cremă de broccoli este un preparat sănătos și delicios, perfect pentru prânz. Află cum să prepari o supă cremoasă și plină de nutrienți.
legumeretete-rapide
Somon la grătar cu salată
CINĂSomonul la grătar este o rețetă sănătoasă și rapidă, perfectă pentru prânz. Servește-l alături de o salată proaspătă pentru o masă echilibrată și delicioasă.
pestesalata
Sandviș cu cașcaval și șuncă
GUSTARESandvișul cu cașcaval și șuncă este o gustare rapidă, delicioasă și sățioasă, perfectă pentru prânz sau o masă ușoară.
carnebranzaBloguri noi

Creierul este împărțit în trei părți?
Explorați cele trei părți esențiale ale creierului uman: paleocortex, neocortex și limbic cortex, și cum influențează comportamentul nostru.

De ce zâmbetul poate fi contagios?
Află de ce zâmbetul este contagios și cum influențează starea de spirit, sănătatea și relațiile noastre sociale.

De ce ne este foame mai des când e frig?
Descoperă de ce ne este foame mai des în timpul iernii și cum putem gestiona acest fenomen prin alegeri alimentare sănătoase.

Beneficiile Creatinei
Descoperă beneficiile creatinei pentru performanța fizică, creșterea masei musculare, funcția cognitivă și recuperarea post-antrenament.

Beneficiile spirulinei
Află beneficiile spirulinei pentru imunitate, energie, sănătatea cardiovasculară și detoxifiere. Descoperă cum să o integrezi în dieta ta zilnică.

Beneficiile și proprietățile cătinei
Descoperă beneficiile și proprietățile cătinei pentru sănătate. Află cum să o consumi corect și ce avantaje oferă această plantă miraculoasă.

Sănătatea emoțională a copilului de azi
Află cum să sprijini sănătatea emoțională a copilului tău. Descoperă sfaturi practice, factori de influență și resurse utile pentru o dezvoltare echilibrată.

Ce este sănătatea mintală?
Află ce este sănătatea mintală și de ce este importantă pentru bunăstarea generală. Descoperă factorii care o influențează și cum să îți menții echilibrul emoțional.

Secretele unui Stil de Viață Sănătos: Ghid pentru o Viață Echilibrată
Un stil de viață sănătos combină alimentația echilibrată, mișcarea, somnul de calitate și gestionarea stresului, promovând bunăstarea fizică și mentală.

Importanța Sportului pentru un Stil de Viață Sănătos
Descoperă importanța sportului pentru un stil de viață sănătos. Află cum activitatea fizică îmbunătățește sănătatea fizică și mentală și previne bolile prin exerciții accesibile zilnic.

Importanța somnului pentru un stil de viață sănătos
Descoperă importanța somnului pentru sănătatea fizică și mentală, cum somnul influențează echilibrul hormonal, performanța cognitivă și bunăstarea emoțională și învață cum să îți optimizezi rutina de somn.

Legătura dintre alimentație și sănătatea mentală
Descoperă cum alimentația influențează sănătatea mentală și află cum poți îmbunătăți starea de spirit printr-o dietă echilibrată.

De ce este importantă vitamina D în sezonul rece
Descoperă importanța vitaminei D iarna: cum să te protejezi de răceli, să menții sănătatea oaselor și să îmbunătățești starea de spirit.

Cum să nu te îngrași în timpul postului?
Descoperă strategii eficiente pentru a evita îngrășarea în timpul postului și bucură-te de beneficiile acestuia. Află mai multe aici!

Cele Mai Bune Alimente pentru Îmbunătățirea Digestiei
Descoperă alimentele esențiale pentru o digestie sănătoasă, de la fibre și probiotice la enzime digestive, și cum să le incluzi în dieta ta pentru a îmbunătăți confortul digestiv.

Ce să nu faci înainte de culcare
Evită obiceiurile nocive înainte de culcare pentru un somn odihnitor! Află ce să nu faci pentru o noapte liniștită și regenerantă.

Ce înseamnă fasting?
Descoperă ce înseamnă fasting, beneficiile sale pentru sănătate și cele mai populare tipuri de post în acest ghid esențial.

Beneficiile unei Diete Echilibrate pentru Sănătatea Noastră
Descoperă beneficiile unei diete echilibrate pentru sănătatea fizică și mentală. Află cum o alimentație corectă poate preveni boli, crește energia și îmbunătăți calitatea vieții.

Dieta nupo - Ce este, cât slăbești, păreri?
Descoperă dieta Nupo: cum funcționează, cât poți slăbi și păreri ale utilizatorilor. O soluție eficientă pentru pierderea în greutate rapidă!

Cât slăbești cu dieta rina?
Descoperă cât poți slăbi cu dieta Rina! Află secretele, meniul și motivele pentru care unii nu reușesc să obțină rezultate.

Avantajele unei diete personalizate
Descoperă avantajele unei diete personalizate: pierdere în greutate eficientă, flexibilitate alimentară și sănătate optimizată!

Alimentația în Sezonul Rece: Cum Să Îți Întărești Imunitatea
Îmbunătățește-ți imunitatea în sezonul rece printr-o alimentație echilibrată, bogată în vitamine și minerale esențiale, rețete sănătoase și sfaturi utile.

Beneficiile renunțării la fumat
Află cum renunțarea la fumat poate îmbunătăți sănătatea inimii, plămânilor și nivelul de energie. Descoperă beneficii pe termen scurt și lung.

Beneficiile colagenului
Descoperă beneficiile colagenului pentru piele, articulații, păr și sănătatea generală. Află cum să-l integrezi în rutina zilnică pentru rezultate optime.

Beneficiile uleiului de ricin
Descoperă beneficiile uleiului de ricin pentru sănătate, piele și păr. Află cum să-l folosești corect și ce avantaje oferă acest remediu natural.